Puhtaita kotimaisia kasvu­tunneli­marjoja

Laatua ja makua kasvutunnelista

Kasvutunneli on viljelytekninen ratkaisu Suomen lyhyen kasvukauden piden­tämiseksi. Se koostuu usean teräskaaren muodostamasta rungosta, ja rungon päälle pingotetusta polye­teeni­muovista. Kasvutunnelit lämpenevät ekologisesti auringon­paisteesta, ja pysyvät lämpiminä vielä auringon laskettua. Kasvu­tunneli tuo marjan­viljelyyn huomattavia etuja perin­teiseen avomaa­viljelyyn verrattuna. Kasvu­tunneli­viljelyllä mahdol­listetaan tasainen marjasato noin 16–18 viikon ajalle touko­kuusta lokakuulle. Marjat ovat suuria, kiinteitä ja puhtaita ihanteel­listen kasvu­olo­suhteiden ansiosta. Tunneli­marjalla onkin erinomainen hylly­kestävyys, ja se mahdollistaa myynnin ja jakelun koko Suomeen. Näiden lisäksi tunneli­marja­tuotannossa kasvi­tautien riski vähenee ja kemiallisten torjunta-aineiden käyttö on vähäi­sempää. Tuotannossa voidaan keskittyä biologiseen kasvin­suojeluun hyödyn­tämällä esimerkiksi peto­punkkeja ja muita biologisia torjunta­eliöitä tuho­hyönteisten torjumiseksi.

Satoa sateista huolimatta

Kasvutunnelit toimivat sadekatoksina, jolloin kasvustot pysyvät kuivina eikä esimerkiksi harmaahome muodostu kasvutunneleissa ongelmaksi. Kasvutunneli suojaa satoa sateen lisäksi myös hallalta ja rakeilta, kuin myös auringonpaahteen ja tuulen aiheuttamilta vaurioilta. Satotaso nousee merkittävästi parempien kasvuolosuhteiden ansiosta, ja marjasato onkin mahdollista moninkertaistaa kasvutunneleissa. Se vaatii kuitenkin viljelijältä vankkaa ammattitaitoa. Myös marjojen markkinavarmuus paranee kasvutunneliviljelyssä, sillä sateiset säät eivät vaikuta sadonkorjuuolosuhteisiin.

Marjalajikkeet

Glen Ample

Tämä suurisatoinen vadelmalajike on erittäin suosittu ammattiviljelijöiden keskuudessa. Marjat ovat kookkaita ja pyöreitä, ja niissä on hieno tasapaino makeutta ja hapokkuutta. Yleisin Suomessa viljelty vadelmalajike.

Lagorai

Kartiomaiset marjat ovat väriltään kirkkaan punaisia ja hyvänmakuisia. Kiinteyden ansiosta vadelmat säilyvät erittäin hyvin. Lajike sietää hyvin tuholaisia ja tauteja.

Malling Bella

Malling Bella tuottaa erittäin houkuttelevia keskipunaisia marjoja. Ne pysyvät kirkkaina ja kiinteinä myös poiminnan jälkeen, mikä takaa hyvän säilyvyyden. Marjat ovat suuria, keskimäärin 7 g painoisia.

Vajolet

Vajolet on kirkkaan punainen vadelmalajike, joka on helppo ja nopea poimia. Sen erottuva piirre on, että se säilyttää suuren marjakoon lähes koko sadon ajan. Marjat ovat erittäin makeita ja mehukkaita, mikä tekee niistä ihanteellisia niin tuorekäyttöön, hillon valmistukseen kuin myös pakastamiseen.

Sweet Royalla

Sweet Royalla tunnetaan sen makeasta mausta, suuresta koosta ja kiiltävästä väristä. Marjat ovat mehukkaita ja niissä on korkea sokeripitoisuus. Lajikkeelle ominaista on myös sen pitkä säilyvyys. Karhunvadelma on loistava luontaisten antioksidanttien lähde!

Favori

Favori on jatkuvasatoinen lajike, jolla on erinomaiset ominaisuudet. Marjat ovat kartiomaisia ja pitkänomaisia, ja värin kiilto säilyy myös poiminnan jälkeen. Favori on makea lajike, jolla on loistava happamuuden ja sokerin suhde. Arominsa ansiosta Favori soveltuu erinomaisesti suoramyyntiin.

Falco

Marjat ovat keskipunaisia, kartiomaisia, ja niissä on houkutteleva hehku. Marjojen muoto on hyvin sopusuhtainen, eikä niissä ole juurikaan epämuodostumia. Falco vakuuttaa erittäin korkeilla satomäärillä, maullaan sekä kookkailla marjoilla. Falcon hyllykestävyys on hyvä ja se säilyy pitkään.

Viljelijä säätelee
kasvu­tunnelis­sa kaiken

Kasvutunneliviljely on tavanomaista avo­maan­viljelyä työ­läämpää. Marjojen viljely kasvu­tunneleissa vaatii viljelijältä ammat­titaitoa ja valp­pautta. Kaikki mitä tunnelissa tapahtuu, on viljelijän säätelemää, tarkkuutta vaativaa viljelyä. Avo­maalla luonto korjaa virheitä helpommin, mutta kasvu­tunneleissa tehdyt pienetkin erheet näkyvät heti sato­määrissä.

Tuotantoprosessi on kuitenkin perhe­yrityksessä hyvin hallussa, sillä meillä on korkealle kehittynyt lannoitus- ja kasvunsäätö. Hyödyn­nämme paljon erilaisia viljely­tekniikoita kasvu­olosuhteiden optimoi­miseen. Jokaisessa kastelu­ryhmässä on esimerkiksi kaksi kasvu­alusta­sensoria. Näiden avulla seuraamme kasvien veden­käyttöä ja lannoitus­tarvetta reaali­aikaisesti. Otamme myös erilaisia lehti­analyysejä viljely­kasveistamme, jotta voimme varmistua opti­maalisesta lannoituksesta kasvien kasvun suhteen. Liika­lannoitus tulee näin estettyä. Yksi perhe­yrityksemme menestys­tekijöistä on ammatti­taitoisen henkilö­kunnan lisäksi uusien viljely­menetelmien nopea käyttöön­otto ja jatkuva koulut­tautuminen.

Tyrvännön Marja ja Vihannes Oy

Kivisillantie 85
14620 TYRVÄNTÖ
Y-tunnus 2973749-5
info@tyrvannonmarjajavihannes.fi

Yhteyshenkilöt

Jussipekka Markkanen

toimitusjohtaja, viljelijä
040 8372 771
jussipekka@tyrvannonmarjajavihannes.fi

Eino Markkanen

kaupallinen johtaja, pääomistaja
044 2701 617
eino@tyrvannonmarjajavihannes.fi

Eeva Markkanen

kastelupäällikkö
eeva@tyrvannonmarjajavihannes.fi

Verkkolaskutustiedot

Verkkolaskutusosoite

003729737495
Operaattoritunnus 003721291126
Välittäjä Maventa

Verkkolaskutusosoite

FI8456800020471195
Operaattoritunnus OKOYFIHH
Välittäjä OP Osuuskunta

Pankkiverkosta lähettäessä

Välittäjätunnus DABAFIHH*

*Käyttäkää tätä välittäjätunnusta, mikäli käytössänne olevasta verkko­laskutus­ohjelmasta ei voi lähettää laskuja suoraan Maventan välittäjä­tunnukselle.

Jälleenmyyjät
Hattula ja Hämeenlinna

Valokuvat ©JussiPaakkinenPhotography