Yrityksen tarina

Tarina alkoi vuonna 1995

Yrityksen toimitusjohtaja, Jussipekka Markkanen, valmistui vuonna 1990 Lepaan puutarhaopistosta horto­nomiksi ja aloitti Tyrvännössä yksityisenä elin­keinon­harjoittajana vuonna 1995 silloisen palkka­työnsä ohella. Pää­toimisena viljelijänä hän aloitti vuonna 2000. Tilalla on viljelty useita eri tuotanto­kasveja ja -marjoja vuosien aikana, muun muassa mesi­marjaa, valko­sipulia, kesä­kurpitsaa, nippu­sipulia, sokeri­maissia, vesi­melonia ja pinaattia. Mansikkaa on tilalla viljelty alusta asti.

Vadelman viljely aloitettiin vuonna 2012, kun Markkanen näki tilaisuuden pidentää Suomen lyhyttä kasvu­kautta kasvu­tunnelien avulla. Aluksi tilalle raken­nettiin kaksi matalaa kasvu­tunnelia. Haastavan alku­investoinnin jälkeen tunneli­viljelystä löytyi huomattavia etuja avo­maa­viljelyyn verrattuna. Tyrvännön Marja ja Vihannes Oy oli ensimmäisten viljelijöiden joukossa tuomassa kasvu­tunneli­viljelyä Suomeen 2010-luvun alussa. Ensimmäisten tunneli-investointien jälkeen tilalla on pää­määrä­tietoisesti siirretty tuotantoa avo­maalta kasvu­tunneleihin kotimaisen marjan saata­vuuden parantamiseksi. Kesällä 2023 yritys luopui avo­maan­viljelystä kokonaan.

Toiminimestä osakeyhtiöksi

Pienestä yhden hengen yrityksestä on sittemmin kasvanut osakeyhtiö, ja yksi Suomen merkittävimmistä tunnelimarjojen viljelijöistä. Nimestään huolimatta Tyrvännössä ei viljellä enää vihanneksia. Perheyrityksellä on jo 91 kasvutunnelia kahdeksan hehtaarin alalla. Niistä korjataan satoa yli 250 000 kiloa vuodessa. Yritys työllistää kasvukaudella 80-90 työntekijää.

Vuonna 2021 Jussipekan nuorimmasta lapsesta, Eino Markkasesta, tuli yrityksen pääomistaja. Eino vastaa osakeyhtiön operatiivisesta johtamisesta, tuotannon hallinnasta, myynnistä sekä markki­noinnista. Jussipekka puolestaan vastaa toimitusjohtajan tehtävien lisäksi itse tunnelimarjojen viljelystä. Myös Jussipekan vanhin lapsi, Eeva Markkanen, työskentelee yrityksessä vastaten ympäristö- ja kasvin­suojeluasioista sekä kastelusta.

Marjojen suosio kasvussa

Puhdas ja terveyttä edistävä ravinto on jo osa kuluttajien käyttäytymismallia. Uuteen murrokseen liittyy marjojen ostokulttuurin keskieurooppalaistuminen. Gourmet-herkuttelun sijaan marjoja ostetaan päivittäin evääksi ja välipalaksi. Puhtaat kasviperäiset tuotteet uudistavat kuluttajien käsityksiä hyvästä ravinnosta. Kasvutunneleiden ansiosta kotimaiset marjat eivät jää vain yhden kuukauden herkuksi vuodessa.

Jatkuvaa testausta ja kehittämistä

”Pyrimme olemaan tunnelimarjojen viljelyssä aina askeleen edellä muita. Tilallamme tehdään jatkuvaa uusien lajikkeiden ja viljelytapojen testausta. Elämme vahvaa kasvukautta ja haluamme kehittyä jatkuvasti.

Viimeisten vuosien aikana olemme investoineet marjojen pakkauslinjastoon ja investoineet mansikan kasvupöytiin. Olemme rakentaneet myös uuden pakkaamohallin 2023, jonka katolla olevat aurinkopaneelit tuottavat suurimman osan tuotantomme tarvitsemasta sähköstä. ”

Tyrvännön Marja ja Vihannes Oy

Kivisillantie 85
14620 TYRVÄNTÖ
Y-tunnus 2973749-5
info@tyrvannonmarjajavihannes.fi

Yhteyshenkilöt

Jussipekka Markkanen

toimitusjohtaja, viljelijä
040 8372 771
jussipekka@tyrvannonmarjajavihannes.fi

Eino Markkanen

kaupallinen johtaja, pääomistaja
044 2701 617
eino@tyrvannonmarjajavihannes.fi

Eeva Markkanen

kastelupäällikkö
eeva@tyrvannonmarjajavihannes.fi

Verkkolaskutustiedot

Verkkolaskutusosoite

003729737495
Operaattoritunnus 003721291126
Välittäjä Maventa

Verkkolaskutusosoite

FI8456800020471195
Operaattoritunnus OKOYFIHH
Välittäjä OP Osuuskunta

Pankkiverkosta lähettäessä

Välittäjätunnus DABAFIHH*

*Käyttäkää tätä välittäjätunnusta, mikäli käytössänne olevasta verkko­laskutus­ohjelmasta ei voi lähettää laskuja suoraan Maventan välittäjä­tunnukselle.

Jälleenmyyjät
Hattula ja Hämeenlinna

Valokuvat ©JussiPaakkinenPhotography